top of page

Blijf koel in de zomer

Voeg wat yin toe aan je yang

Het buitenseizoen is volop bezig. Warme zomerse dagen wisselen af met zo nu en dan een verfrissend regenbuitje. Dat kun je wel gebruiken, niet? Afkoelen is namelijk nodig in de zomer. Niet omdat je het fysiek gezien nou zo warm hebt, maar ook doordat je - méér dan in de rest van het jaar - constant 'aan' lijkt te staan. De dagen duren lang. En dan worden je zintuigen ook nog eens constant geprikkeld door alles wat je buiten ziet, ruikt, hoort en voelt. Geen tijd om even tot rust te komen. Om niet overprikkeld te raken is het belangrijk om voldoende rustmomenten in te plannen. Bijvoorbeeld met een lesje yin yoga.

Zomer? Vuur, Hart en Dunne Darm

De zomer hoort bij het element Vuur en onder andere het meridianenkoppel Hart en Dunne Darm. Deze periode is een tijd van manifestatie en van het leven vieren. En tijd vol actie en doen dus! Een logische opvolging van de lente. Het vuurelement laat je bovendien genieten van en trots zijn op wie je bent, wat je hebt bereikt. Van alle seizoenen is de zomer het 'yangst': de natuur is tot bloei gekomen, de dagen zijn lang en het is (vaak) warm. In de zomer ben je meestal naar buiten gericht en daardoor kun je makkelijk overprikkeld raken doordat je zintuigen constant op scherp staan. Om dit te voorkomen kan het nuttig zijn een beetje yin toe te voegen aan je week. Wandelen, meditatie, een beetje aanlummelen in de tuin of....een les yin yoga.


Zomerasana's

Zoals hierboven geschreven zijn de meridianen Hart & Dunne Darm de meridianen die bij de zomer horen. Benieuwd hoe ze lopen? Bekijk dan onderstaande twee animaties. Zoals je zult zien lopen deze meridianen vooral in het gebied van je armen, schouders, bovenkant van het lichaam. Daar pas ik de lessen dan ook op aan in de zomer. Asana’s (houdingen) waar je dan aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld (varianties op) Crushed Wings, Melting Heart, Rhinoceros en Childs Pose met een Twist. Benieuwd? Volg een (online) yin yogales bij Studio Kara. Bekijk hier het rooster.


Hart meridiaan

Dunne Darm meridiaan

Kenmerken van Zomer & Vuur

Kleur: rood.

Weerstype: hitte.

Zintuig: tong/spraak ("maak van je hart geen moordkuil").

Smaak: bitter. Emoties: vreugde & harmonie. Lichaam: bloedvaten, armen, schoudergebied. Kernwoorden: van groei naar bloei, warmte, veerkracht, vitaliteit.

Voeding: spruitjes, witlof, rucola, zwarte peper, cayenne peper, rood fruit, bittere chocolade.24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page