top of page

Over Yin Yoga en MyoYin

Wat is Yin Yoga?

flexibiliteit en ontspanning door
milde inspanning

Yin, de tegenhanger van snel

Yin Yoga is een langzame, meer statische yogastijl. Het is een tegenhanger van het drukke, snelle leven, waarin je altijd in beweging bent en je hoofd zelden stilstaat. Daarmee is YIN yoga de perfecte tegenhanger voor meer dynamische YANG yogastijlen en sporten. Een lichaam in balans? Besteed dan evenveel aandacht aan je yin-kant als aan je yang-kant: het één kan niet zonder het ander.

 

Zwaartekracht, tijd en props

Bij Yin Yoga werken body & mind samen. Houdingen lijken misschien simpel, maar zijn lang niet altijd eenvoudig. Een les kan fysiek en mentaal soms intens zijn, omdat we het bindweefsel - dat structuur geeft aan je lichaam - op een andere manier belasten dan de spieren: we houden de rustige (vooral zittende, knielende en liggende) houdingen voor relatief langere tijd vast, variërend van 3 tot 5 minuten. De 'truc' zit hem in het leren ontspannen. Tijdens het ontspannen doen de zwaartekracht, tijd en props (= ondersteunende materialen) hun 'magic' en wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd. Dat zorgt voor een soepel, flexibel en ontspannen lichaam. En geest.

 

Overdag les? Of liever 's avonds?

Volg je in de ochtend Yin Yoga les? Dan is de energiecurve licht opbouwend. Oftewel, je krijgt dan vanuit rust en ontspanning een energy boost voor de rest van de dag. Volg je een avondles? Dan is de energiecurve juist afbouwend, waardoor je na afloop heerlijk ontspannen je bed in kunt rollen.

Materialen tijdens de les

Tijdens de les kun je gebruikmaken van de materialen, props, die ik beschikbaar stel: mat, riem, blok, bolster, kussen, deken etc. Liever je eigen spulletjes meenemen? Dat mag natuurlijk ook!

Marlies bewerkt-8.jpg
Marlies-23_edited.jpg

Wat is MyoYin?

door diepere en milde druk release ervaren

Ballen voor een extra dimensie

MyoYin is een combinatie van Yin Yoga en myofascial release (MFR). Yin Yoga doet al veel voor je lijf, maar het toevoegen van MFR-technieken zorgt voor nét een extra dimensie.

Triggerpoints

'Myofascial' bestaat uit de woorden myo (= spierweefsel) en fascia (= bindweefsel). MFR bestaat uit zelfmassage- en stretchingtechnieken. Tijdens Yin Yoga-houdingen maken we het myofasciale weefsel los door een bal (of ballen) op/onder jouw triggerpoints te leggen. De ballen variëren in grootte en hardheid. Het doel is spanning, stijfheid en eventuele pijn (bijvoorbeeld door - oude - blessures) in de diepere lagen van je lijf te verminderen (= release). MFR-technieken kunnen óók helpen om jezelf voor te bereiden op een sportief evenement. Dankzij MyoYin bevorder je de bewegingsvrijheid, bloedcirculatie en energiestroming.

 

Sterke combinatie

MFR en Yin Yoga, oftewel MyoYin, kunnen heel goed gecombineerd worden. Ze versterken elkaar juist. Een MyoYin-les wordt, in vergelijking met een Yin Yoga-les, als ietsje actiever en inspannender ervaren, omdat (nóg) diepere lagen in je lichaam aangesproken worden. 

Materialen tijdens de les

Tijdens de les kun je gebruikmaken van de materialen, props, die ik beschikbaar stel: mat, ballen, riem, blok, bolster, kussen, deken etc. Liever je eigen spulletjes meenemen? Dat mag natuurlijk ook!

bottom of page