top of page

Lente! Tijd om te groeien

Bijgewerkt op: 31 jul. 2022

Vol energie de zon in


Het buitenseizoen is aangebroken. Misschien hier en daar nog een wolkje en regenbui (of sneeuw?!), maar over het algemeen staat de lente te trappelen. Na de winter, de tijd waarin je latent nadacht over je plannen voor het nieuwe jaar en zo hier en daar een zaadje en bolletje plantte, is dit het moment om full speed ahead te gaan met je plannen. Oftewel: groeien! Want de lente is de tijd om te groeien. Om dat te kunnen doen, heb je voldoende energie nodig. Waar haal je die energie vandaan?


Hout vast die groei

Het menselijk lichaam is een minireflectie van de natuur en doorloopt ook de seizoenen. Soms heb je rust nodig om op te laden, zoals in de winter. En soms heb je heel veel energie nodig, bijvoorbeeld om de lente op te starten. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het element Hout met de lente verbonden. Vergelijk het maar met al die planten en bomen die in deze periode weer de grond uit schieten, hup, allemaal richting de zon. Dit seizoen is, net als de zomer, van nature ‘yanger’, dus actief, dynamisch en energiek. De natuur helpt je in deze periode als het ware een handje door je een zonnige boost te geven, waardoor ook jij weer gaat groeien en al jouw plannen - waar je in de winter over gedroomd hebt - gaat uitvoeren.


Even je gal spuwen als je wat op je lever hebt

Volgens de TCM hoort bij de lente het meridianenkoppel Lever en Galblaas. De energie in de lente staat voor een opwaartse beweging. Je zou kunnen zeggen dat het een explosieve kracht is, die nodig is om jou vanuit de ‘yinne’ winter te laten ontwaken, ontkiemen en groeien. Dat heeft veel kracht nodig. De energie van deze meridianen helpt jou bij het organiseren en coördineren van ideeën, visies en plannen. Creatie dus! En om dat te stimuleren helpt het om deze meridianen te activeren.


Vergeet je de yin yoga niet?

De meridianen Galblaas & Lever lopen grofweg over resp. de zijkant/buitenkant van je lijf (Galblaas) en over de binnenzijde van je benen en torso (Lever). Bekijk ook maar eens de twee animaties hieronder. In een yin yoga sessie in de lenteperiode gaan we dus aan de slag met houdingen die deze meridianen stimuleren. Asana’s (houdingen) waar je dan aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld (varianties op) Bananasana, Straddle, Shoelace en Sleeping Swan. Benieuwd? Volg een (online) yin yogales bij Studio Kara. Bekijk hier het rooster.


Galblaas meridiaan


Lever meridiaan


3 tips voor een energieke lente

Als je volop wilt profiteren van de actieve energie die de lente te bieden heeft en jouw batterij wilt opladen, pas dan deze tips toe:


1. Stimuleer je meridianen

Dit is het moment om de meridianen Lever en Galblaas (extra) te stimuleren met actieve (yang) sporten. Maar vergeet niet om ook rustmomenten in te bouwen, want na inspanning hoort ontspanning te volgen. Rust herstelt je body & mind. Regelmatig ontspannende, stretchende yin yogahoudingen doen is dan ook raadzaam. Zélfs als je je superactief voelt. Iets met balans houden en zo ;-)

2. Ga naar buiten

Misschien een open deur, maar ga naar buiten! Zie de blaadjes aan de bomen, hoor de vogels, ruik het gras en voel het zand tussen je tenen. Nu is de tijd om vitamine D op te doen, jezelf te voeden met alles wat je de afgelopen maanden gezaaid hebt en vooral om daar van te genieten. Misschien ook leuk om met buiten yin yoga te beginnen? Houd het rooster in de gaten!


3. Uit je gevoelens

Volgens de TCM is het in de lente belangrijk, passend bij het meridianenkoppel, om je gevoelens te uiten. Zeg wat je op je lever hebt en spuw je gal. Want als je emoties opkropt, raak je uit balans en word je ziek.


Kenmerken van Lente & Hout

Kleur: groen.

Weerstype: wind.

Zintuig: ogen/zien.

Smaak: zuur. Emoties: boosheid & compassie. Lichaam: pezen, ligamenten, adductoren (lever) en bilspieren + IT-band (galblaas). Kernwoorden: groei, ontwikkeling, creativiteit, drijfveer, verlangens, ambitie, vermogen om te plannen, flexibiliteit.

105 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page