top of page

Adem in, laat los: hoi herfst!

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021

Inhale the good shit, let go of the bullshit


De eerste coltrui heb ik al weer gedragen en ook de panty, die ik zo lang mogelijk achter in de kast liet liggen, heb ik tevoorschijn gehaald. Nee, blote benen voelen nu niet meer comfortabel. Zelfs niet als het zonnetje overdag nog zijn best doen. De nazomer is écht voorbij. Welkom herfst! Zoals ik in mijn nazomerblog al schreef: de mens doet er goed aan om de richting van de natuur te volgen. Dus wat betekent de herfst dan, fysiek en mentaal? Lees vooral verder.

In mijn nazomerblog schreef ik over de betekenis van de nazomer: terugkijken op wat je de afgelopen maanden gezaaid hebt en tot bloei hebt zien komen (of niet), het oogsten van wat tot bloei kwam en daar jezelf goed mee te voeden ter voorbereiding op de herfst (zeg maar, een voorraadje aanleggen). De nazomer staat ook voor het in kaart brengen van wat energie opgeleverd heeft en wat juist energie gekost heeft. Goed. Daar heb je nu hopelijk een beeld bij, al dan niet met ondersteuning van de stoplicht-methode waar gastblogger Marloes Lubberding van PaperTime over schreef in haar blog 'Zo doorbreek jij vaste patronen'.


Dan wordt het nu tijd een stap verder te gaan: loslaten wat je niet meer nodig hebt en tot je nemen wat juist goed voor je is.


Seizoen herfst

De herfst is het seizoen waarbij de energie zich weer terugtrekt. Dat zie je ook, letterlijk: de bladeren veranderen eerst van kleur (transformatie) en dwarrelen daarna op de aarde. Inderdaad, het oude wordt losgelaten. Dat is best confronterend. Vooral voor degenen onder ons die niet van verandering houden, die veilig bij het oude willen blijven. Gevoelens van nostalgie, verdriet, weerstand of zelfs depressie kunnen in deze periode de kop opsteken. Maar als je in deze periode helemaal in balans bent, mentaal en fysiek, dan is de herfst juist een heel mooie tijd van het jaar. Autumn shows us how beautiful it is to let things go, is dan ook een treffend gezegde.


Dikke Darm en Long meridianenkoppel

Heel toevallig, maar eigenlijk is het niet zo toevallig, zijn de meridianen Dikke Darm en Long gekoppeld aan het seizoen Herfst. De dikke darm staat voor uitscheiden, loslaten. En de longen staan voor tot je nemen, inademen. Als we kijken naar de longen, dan is de ademhaling de verbindende schakel tussen de buitenwereld en de binnenwereld. Met de longenergie stel je je grenzen en bewaak je die. Je longen mobiliseren je eerste verdedigingslijn, waardoor je lichaam in staat is om zich aan te passen aan de omgeving en tegenslag af te weren. Als je longen zwak zijn, worden je fysieke en emotionele bescherming verminderd. Je bent dan kwetsbaar voor infectieziekten, maar ook voor negatieve gedachten en negatieve gevoelens van anderen. De dikke darm zorgt voor afbakening en afscheiding van datgene wat je niet meer wil. Het helpt concreet onderscheid te maken tussen wat waardevol en waardeloos is, goed of fout, nuttig of schadelijk. Wanneer de dikke darm niet goed functioneert, kun je minder goed onderscheid maken tussen al deze zaken. Je geest raakt troebel en verward. Disbalans in de dikke darm zorgt ook voor het onvermogen om ‘het oude’ te verwijderen en te zien wat vers en nieuw is. ‘Ontspullen’ kan in deze periode een eerste stap zijn bij het opruimen van je huis en je hoofd.


Dikke darm meridiaan


Long meridiaan


Element Metaal

Volgens de vijf-elementenleer is in de herfst het element Metaal actief. Loslaten (Dikke darm) en vasthouden (Long) zijn de thema’s die bij dit element passen, lichamelijk en geestelijk. Metaal kondigt de Winter aan en dat zie je terug in de natuur. Het Daglicht vermindert, de temperatuur daalt, het wordt stiller. De aandacht verschuift naar binnen. Ook de mens maakt deze beweging door. De zomerkleding verruil je voor een dik vest, sokken en sjaal. Isoleren noemen we dat. Als je je niet aanpast, loopt je de kans om ‘kou te vatten’ en ziek te worden. Merk je dat jouw Metaal element wel wat versterking kan gebruiken, dan zijn er verschillende opties. Allereerst yin yoga. Ook voldoende rust en ‘you-time’. En natuurlijk (goede) voeding. Het element Metaal wordt voorgegaan (gevoed) door het element Aarde dat hoort bij het seizoen nazomer. Heb je in de nazomer onvoldoende aandacht gehad voor het balans houden of brengen van de bijhorende meridianen maag en milt? Dan is de kans groot dat je daar in de herfst en in het element Metaal wat hinder van gaat ondervinden.


Yin yogales herfst

De komende weken zal ik tijdens de yin yoga lessen meer vertellen over de herfst, het element Metaal en het meridianenkoppel dikke darm en long. We gaan tijdens de lessen ontdekken welke asana’s bij deze periode horen, welke voeding jou (goed) voedt, hoe je balans kunt houden en waar je voor moet oppassen. Wil je meedoen met de yin yogalessen? Bekijk de lesmogelijkheden en reserveer je plekje. Twijfel je of yin yoga iets voor je is? Kom gerust een keer een (gratis) proefles meedoen.


Kenmerken van Herfst & Metaal

Kleur: grijs.

Weerstype: droogte.

Zintuig: neus/ruiken.

Smaak: scherp/pikant. Emoties: verdriet & optimisme. Lichaam: borst, binnen- en buitenkant armen & handen, bovenrug. Kernwoorden: onderscheiden, loslaten, communicatie & uitwisselen van energie met de omgeving.


89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page