top of page

Zo doorbreek jij vaste patronen

Doen tijdens de nazomer

De afgelopen weken heb ik je via deze blog, de nieuwsbrief (ben je al geabonneerd?) en tijdens de lessen al wat uitleg gegeven over de nazomer en wat dat doet met lichaam en geest. Zo heb ik verteld over het stimuleren van de meridianen maag en milt, maar ook wat rust (of het ontbreken daarvan) en slaap met je lijf doet. Maar er is nog veeeel meer te vertellen over wat je specifiek in deze periode van het jaar kunt doen, want de nazomer is nog niet afgelopen. Zo vertelt gastblogger Marloes hieronder hoe dit hét moment is om vaste patronen te doorbreken. Hoe? Lees vooral verder.....

Je probeert je dagelijks aan je planning te houden. En toch gaat het telkens fout. Dat komt door vaste patronen en steeds weer dezelfde valkuilen waar je intrapt. Hoe kan dat toch?


Verdwijnt de grip op je werkdag?

Herken je dit? Je hebt een drukke job of bent zelfstandig ondernemer met veel verschillende opdrachten. Je agenda is zo vol dat je regelmatig dingen vergeet en met van alles druk bent, maar niets komt af. Je voelt de grip op wat je moet doen langzaam verdwijnen!Je wil wel graag veranderen, maar door vaste patronen en valkuilen lukt het niet je aan je planning te houden. Hoe komt dit nou? En wat kun je er zelf aan doen?


Achterom kijken

Vaste patronen zorgen ervoor dat je altijd maar doorgaat. Je planning is vaak te vol. Je hebt nieuwe plannen, maar daar kom je maar niet aan toe. En dan geniet je ook nog eens te weinig van wat je al wél bereikt hebt. Waar gaat het fout? Waarom loop je daar eigenlijk nu tegenaan? Reflecteren helpt jou om vast te stellen wast de redenen zijn dat jij vastloopt. En daar speelt de nazomer een grote rol bij. Weet je wat de nazomer met je emoties kan doen?


Nazomer

Als je te veel in je hoofd zit, als je moeite hebt met concentreren en als je moeite hebt met het vieren van je successen, dan ben jij waarschijnlijk zo iemand die altijd maar doorgaat. Waarom je er in deze tijd van het jaar extra veel last van hebt? Omdat het nazomer is! Deze emoties passen echt bij deze periode van het jaar. Je hebt hard gewerkt. Nu is het tijd om eens goed te kijken waar je mee bezig bent. Welke dingen doen je goed, waar voel jij je happy bij? Maar ook, wat kost jou (te) veel energie?


Kijk eens terug

Terugkijken, je neemt er vaak de tijd niet voor. Dat komt door de waan van de dag, maar ook de toekomstige uitdagingen vragen die voortdurend je aandacht vragen. Maar terugkijken is wel de manier om te zien welke doelen je WEL bereikt hebt en waar je energie van gekregen hebt. Je ontdekt ook wat je juist niet meer wil doen, wat je nog niet hebt gedaan en wat je de komende periode kunt aanpakken. Een goede reflectie op z’n tijd helpt jou echt vooruit. Zeker in deze periode.


Reflectie

Ho, stop! Ga niet verder! Nu is het moment om te beginnen met jezelf vragen te stellen en te visualiseren. Dat doe je met de Paper Time stoplicht-printable. Dat brengt in beeld waarmee je wil wil stoppen en waarmee je juist door wil gaan. Creëer een prettige sfeer. Kop thee, fijne pen, niet vergeten het formulier te printen en natuurlijk je agenda (of Paper Time werkplanner) erbij pakken.


Doorbreek patronen, stel vragen

Even terugbladeren in je agenda en het afgelopen kwartaal eens goed bekijken.

  1. Wat werkte goed? Welke dingen deed je waar je je fijn bij voelde? Welke resultaten heb je daarmee geboekt?

  2. Als jij het woord succes omschrijft, waar denk je dan aan? Als je in je agenda kijkt, wat was dan een succesvol moment voor jou?

  3. Wanneer je terugkijkt op de vorige periode, waar krijg je dan een happy gevoel van?

  4. Wat werkt voor jou echt niet? Wat geeft negatieve energie? Wat deed je afgelopen tijd wat je echt nooit meer wilt doen?

  5. Wat deed je afgelopen periode wat je bij nader inzien zonde vond van je tijd?

  6. Wat vond jij afgelopen kwartaal heel erg leuk om te doen en wat wil je blijven doen?

Schrijf bij het rode stoplicht waar je mee wilt stoppen. Schrijf bij het groene stoplicht waarmee je door wilt gaan.


Trek je conclusie

Kun jij uit de antwoorden een conclusie trekken? Is het je helder geworden wat je zeker regelmatig wilt blijven doen? Of wat je juist niet meer wilt doen in de toekomst? Bewaar het resultaat. Pak je formulier er gewoon af en toe bij als je jouw week in je planner inplant. Last but not least, ga aan de slag met de dingen waar jij energie van krijgt!

 

Gastblogger / auteur: Marloes Lubberding van Paper Time

Marloes is de bedenker, ontwerper en uitgever van de Paper Time werkplanner. Naast haar webshop Paper-time.nl runt ze Paraaf, tekst en ontwerp en met een partner leerkrachtorganizer.nl Ze is dol op papier, plannen, roze en ander vergrijsde kleuren en tekenen.52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page