Bewustwording en gezonde keuzes maken
Een to-do-lijstje dat tijdens de dag alleen maar langer wordt in plaats van korter. Je bed instappen met een hoofd dat nog niet leeg is. Het gevoel dat jouw week chronisch een dag, of twee, tekort komt. De hele tijd verkouden, dof haar, uitslag op je gezicht, nagels die telkens afbreken. Moe wakker worden na een onrustige nacht. Achter adem zijn na een lange dag werken. Niet naar de zoveelste sociale verplichting willen en het tóch doen. Herken je dat?
En maar doorgaan. Omdat je wil. Omdat je moet. Omdat je het gewend bent. Luister je nog wel eens naar je wat je lichaam je te vertellen heeft of ben je doof geworden voor de signalen die het afgeeft? Ken je de uitdrukking 'luister naar het fluisteren van je lijf, voordat het begint te schreeuwen'?
Luister naar het fluisteren van je lijf, voordat het begint te schreeuwen’
Vage klachten
Het lichaam fluistert in de vorm van vage klachten, zoals pijntjes, angsten, huidproblematiek, slecht kunnen slapen, piekeren, spijsverteringsklachten, negatieve gevoelens etc. Hoog tijd om naar het fluisteren van je lichaam te gaan luisteren, voordat die vage klachten van kwaad tot erger worden. Want als je niet naar je lijf luistert, dan loop je het risico dat je steeds meer klachten krijgt, dat de klachten erger en zelfs chronisch worden.
Afleiden werkt niet
Nog harder werken, jezelf volproppen met het verkeerde voedsel, teveel wijntjes, shoppen, al dat soort dingen helpen niet. Het helpt misschien even, maar al snel daarna krijg je weer trek, treedt de vermoeidheid in, het onrustige gevoel. Hoe dit komt? Door het stofje Cortisol dat vrijkomt als je stress ervaart.
Cortisol?
Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Dit komt nog uit de tijd toen onze voorouders jagers waren en wel eens oog in oog met een wild dier kwamen te staan. Handig dat het lichaam in zo’n levensbedreigende situatie via cortisol een energy boost gaf voor meer kracht om te kunnen vechten of vluchten. Cortisol staat niet voor niets bekend als het stresshormoon. Tegenwoordig is vechten of vluchten geen optie meer bij een stressprikkel. Aangemaakte cortisol wordt daarvoor niet meer gebruikt, waardoor het zich opstapelt in het lichaam. Dat zorgt voor een te hoge cortisolwaarde. De gevolgen? Het kan je immuunsysteem onderdrukken, waardoor je lichaam minder goed in staat is om je te beschermen tegen ziektes en infecties. Je zult merken dat je vaker ziek bent en het risico loopt op een chronische aandoening. Daarnaast kan een langdurige hoge cortisolwaarde zorgen voor slaapproblemen dat maakt je weer gestrest. Vicieuze cirkel. En de gevolgen dáárvan zijn dan weer een verstoorde hormoonbalans, darmklachten, veroudering (van je huid), depressie, uitputting en het krimpen van je hersenen. Oeps.
De mouwen opstropen
Gelukkig kun je er wat aan doen om je cortisolgehalte naar beneden te brengen en weer lekkerder in je vel te zitten. Wat je nodig hebt? Doorzettingsvermogen, tijd en het onderstaande tips proberen. Ongetwijfeld zul je je dan weer beter gaan voelen en er ook weer stralend uit gaan zien.
5 tips om te leren luisteren naar je lichaam
Zorg voor voldoende nachtrust, minimaal 8 uur per nacht;
Zorg voor mentale rust, bijvoorbeeld door meditatie. Of gewoon op de bank zitten met een boek, schilderen, een hobby of zelfs... niets doen;
Kom in beweging en kies in eerste instantie - als je batterij nog leeg is of als je last van kwaaltjes hebt - voor milde sporten, zoals wandelen, pilates, fietsen, yin yoga en zwemmen. De ‘knalsporten’, zoals kickboksen en een marathon rennen, die doe je maar weer als je de batterij volledig opgeladen hebt en goed in je vel zit. Maar ook dán is het verstandig om yange (actieve, dynamische) sporten af te wisselen met yinne (rustige, kalme) beweging. Iets met balans houden, oftewel yin en yang 😉;
Ademhalingsoefeningen, zodat je van een snelle, oppervlakkige borstademhaling (vaak als je stress ervaart) naar een rustige buikademhaling gaat;
Eet en drink gevarieerd en kijk daarbij wat het seizoen voor producten aanbiedt. Zorg voor voldoende vitamine B (voor het zenuwstelsel, hart en een gezonde stofwisseling), vitamine C (verlaagt de cortisolwaarde in het bloed, verhoogt de weerstand én is een sterke antioxidant dat het lichaam beschermt tegen vrije radicalen, die je ziek maken en het verouderingsproces versnellen), groene thee, groene groenten, magnesium en omega-3 vetzuren.
Comments