top of page

Welkom herfst! De tijd van loslaten

Leaves are falling, autumn is calling

Heb jij al weer een dikke trui gedragen? Misschien al je winterjas tevoorschijn gehaald? Zelfs al doet het zonnetje nog zo haar best, je merkt dat de kracht minder is. De zomer en nazomer zijn écht voorbij. Welkom herfst! De mens doet er goed aan om de richting van de natuur te volgen. Dus wat betekent de herfst dan voor lichaam en geest? Lees vooral verder.

In mijn nazomerblog 'Voeden, genieten en verteren' schreef ik over de betekenis van de nazomer: terugkijken op wat je gezaaid hebt (Lente), al dan niet tot bloei hebt zien komen (Zomer) en wat je geoogst hebt ter voorbereiding op de herfst. Oftewel: voorraad aanleggen. En wat ga je dan in de herfst doen of laten?


Seizoen herfst

De herfst is het seizoen waarbij de energie zich terugtrekt. Loslaten. Dat wat je niet meer nodig hebt, loslaten. En alleen nemen wat juist wél goed voor je is. Dat zie je ook, letterlijk, om je heen: de bladeren veranderen eerst van kleur (= transformatie) en dwarrelen daarna op de aarde waar ze verschrompelen. Inderdaad, het oude wordt losgelaten. Best confronterend. Vooral voor mensen die niet van verandering houden, die veilig bij het oude willen blijven. Gevoelens van nostalgie, verdriet, weerstand of zelfs depressie kunnen in deze periode de kop opsteken. Maar als je in deze periode helemaal in balans bent, mentaal en fysiek, dan is de herfst juist een heel mooie tijd van het jaar. Autumn shows us how beautiful it is to let things go, is dan ook een treffende uitdrukking.


Dikke Darm en Long meridianenkoppel

'Toevallig' zijn de meridianen Dikke Darm en Long gekoppeld aan de Herfst. De dikke darm staat voor uitscheiden, loslaten. En de longen staan voor tot je nemen, inademen. Als we kijken naar de longen, dan is de ademhaling de verbindende schakel tussen de buitenwereld en de binnenwereld. Met de longenergie stel je je grenzen en bewaak je die. Je longen mobiliseren je eerste verdedigingslijn, waardoor je lichaam in staat is om zich aan te passen aan de omgeving, tegenslag af te weren. Als je longen zwak zijn, worden je fysieke en emotionele bescherming verminderd. Je bent dan kwetsbaar voor infectieziekten, maar ook voor negatieve gedachten en negatieve gevoelens van anderen. De dikke darm zorgt voor afbakening en afscheiding van datgene wat je niet meer wil. Het helpt onderscheid te maken tussen wat waardevol en waardeloos is, goed of fout, nuttig of schadelijk. Wanneer de dikke darm niet goed functioneert, kun je minder goed onderscheid maken tussen al deze zaken. Je geest raakt troebel en verward. Disbalans in de dikke darm zorgt ook voor het onvermogen om ‘het oude’ te verwijderen (ja, ook letterlijk) en te zien wat vers en nieuw is. ‘Ontspullen’ kan in deze periode een eerste stap zijn bij het opruimen van je huis en je hoofd.


Dikke darm meridiaan


Long meridiaan


Element Metaal

Volgens de vijf-elementenleer is in de herfst het element Metaal actief. Loslaten (verbonden met de meridiaan Dikke darm) en vasthouden (verbonden met de meridiaan Long) zijn de thema’s die bij dit element passen. Het daglicht wordt korter, de temperatuur daalt, stilte. Steeds meer gaat de aandacht naar binnen. Zomerkleding verruil je voor een trui, sokken en sjaal, zeker nu we wat minder gaan stoken vanwege die hoge energieprijzen. Als je je niet aanpast, vat je kou en word je misschien wel ziek. Je Metaal versterken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ik spreek voor eigen parochie als ik zeg: yin yoga. Zorg daarnaast voor goede (warme) voeding, voldoende rust en ‘me-time’.


Kenmerken van Herfst & Metaal

Kleur: grijs

Weerstype: droogte

Zintuig: neus/ruiken

Smaak: scherp/pikant Emoties: verdriet & optimisme Lichaam: borst, binnen- en buitenkant armen & handen, bovenrug Kernwoorden: onderscheiden, loslaten, communicatie & uitwisselen van energie met de omgeving


Yin yoga tijdens de herfst

De komende weken zal ik tijdens de yin yogalessen vertellen over de herfst, het element Metaal en het meridianenkoppel Dikke Darm en Long. Ontdek welke asana’s bij dit jaargetijde horen, welke goede voeding jou voedt, hoe je balans kunt houden en waar je voor moet oppassen. Meedoen? Bekijk de lesmogelijkheden en reserveer je plekje. Twijfel je of yin yoga iets voor je is? In 2022 zijn er nog twee GRATIS introductielessen: maandag 12 december van 08.45 - 10.00 uur en van 19.15 - 20.30 uur.


E-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles updates. Lees hier de herfst-e-nieuwbrief.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page