top of page

Voeden, genieten en verteren

Aarden in de nazomer


Welkom in de nazomer, het seizoen nazomer dat verbonden is aan het element Aarde. De aarde kun je zien als ‘het midden’, het rustpunt. We zeggen niet voor niets 'even aarden’ als we bedoelen te zeggen: even tot jezelf komen, in jezelf keren, de voeten stevig op de grond (de aarde) zetten, terug naar de basis, op adem komen, een moment rust pakken. Dat is wat we in dit jaargetijde ook doen.

We hebben een levendige zomer achter de rug, met veel activiteiten, veel gezelligheid, sociale gebeurtenissen, in de auto of vliegtuig naar vakantiebestemmingen, mensen continu om je heen, veel warmte (vuur, het element van de zomer), voorbereiden op het nieuwe seizoen. Kortom, veeeel prikkels. En dat kan voor ONRUST in hoofd en lijf zorgen. De nazomer is dan ook de periode bij uitstek om op adem te komen, te…aarden. Even de batterij opladen, voordat we de barre herfst ingaan. En ook een tijd om stil te staan bij vragen als:

 • Wat heeft jou gevoed de afgelopen periode?

 • Waar heb je van genoten, waar werd je blij van?

 • En wat lag wat zwaar op de maag?

Transformeren en verteren

Ik gebruik niet voor niets die woorden voeden en genieten. Want de Nazomer was en is de periode van voeding (fruit) oogsten, inmaken en wecken. Als het ware binnenhalen en opslaan, voordat de herfst begint. De organen die met de Nazomer en dus de Aarde verbonden zijn, dat zijn de organen die zorgen voor het opnemen, verwerken, omzetten en verteren van voeding. En die organen zijn Maag & Milt. In letterlijke zin helpen deze organen bij verwerking en vertering: de maag ontvangt voedsel en zorgt voor een eerste scheiding bouwstoffen en afvalstoffen. De milt transformeert voeding tot stoffen die we herkennen en kunnen opnemen. Maar in bredere zin van het woord verwerk en verteer je in deze periode meer dan voedsel alleen….
Maag en milt meridianen

Tijdens de yin yogalessen is er een lichte focus op houdingen die de Maag & Milt meridianen activeren. Hoe die ‘lopen’? Bekijk hieronder de twee filmpjes.


Maag meridiaan


Milt meridiaan


Aarden tijdens het jaar

Door in de Nazomer ‘te aarden’, voel je je rustiger en kun je alles dat je tot je genomen hebt, zowel fysiek als psychisch, beter verteren en verwerken. Door te aarden zorg je dus voor rust, balans, verteren en je thuis voelen in jezelf. Leuk weetje…. Het Aarde-element is als energie verbonden met de Nazomer, maar kom je ook tegen (of zoek je op) bij de transformaties van de overige seizoenen. Bijvoorbeeld bij de overgang van winter naar lente, dan zitten daar een paar dagen tussen dat je voor jezelf weer even ‘de voeten op aarde’ zet, terugblikt op het afgelopen seizoen en verteert.


Leuk hoor dat aarden, maar hoe dan?

Je hoort dan wel eens: je moet beter aarden! En door bovenstaande informatie snap je misschien ook beter waarom dan, juist nu, nuttig is. Maar hóe dan? Een paar tips op een rijtje:

 • Een goede basishouding met beide benen stevig op de grond

 • Een goede, diepe, rustige buikademhaling

 • Ontspanningsoefeningen

 • Goede en voldoende slaap

 • Lichaamsbewustzijn (in- en externe wereld)

 • Focussen, visualiseren of zelfs mediteren

 • Eens even lekker huilen, want dat gooit de overbodige ballast eruit

 • Masseren of laten masseren, met vooral aandacht voor de voeten

 • Aanraken en laten aanraken

 • Bewegen, sporten en dansen, voor een goede doorstroming van je energie

 • Lekker wandelen in de buitenlucht

 • Water.... of het nou drinken, zwemmen of in bad gaan is

 • Letterlijk op de aarde zitten

 • Zintuigen prikkelen

Wist-je-datje: nazomer of Indian Summer?

De term Indian Summer wordt steeds populairder om de nazomer aan te duiden. Maar is het ook hetzelfde? Ja, ongeveer. De term komt uit de USA. Eén theorie verklaart dat de term te maken heeft met de native inwoners van de USA. Zij vaak gingen jagen tijdens de Indian Summer: het warme, droge weer maakte mens en dier actiever. Bovendien is er in deze periode in de vroege ochtend vaak sprake van mist en dat maakt de jacht makkelijker. Een andere theorie gaat ervan uit dat de term van de zuidwestenwind komt, die zachte lucht met zich meebrengt en dat zou een geschenk van de goden zijn volgens de natives. En nog een andere verklaring gaat helemaal niet uit van de native inwoners van de USA, maar van de Indische Oceaan: de nazomer/herfst was vaak een periode met rustig weer op zee en dus een goede periode voor koopvaardijschepen om de Indische Oceaan over te steken.

De Indian Summer komt ook in andere werelddelen voor, of tenminste… de gedachte waar deze periode van het jaar voor staat. In Nederland spreken we van een ‘Oudenwijvenzomer’ en in Duitstalige en Slavische landen hebben ze het over de ‘Altweibersommer'.


Yin yoga, best aardig

Een manier om goed te aarden, is met yin yoga. En niet alleen omdat we tijdens de les vooral zitten of liggen en dus goed contact maken met de grond. Maar óók omdat we tijdens de les goed op onze houding letten, lichaamsbewustzijn trainen, bewegen (stretchen en compressie), op de ademhaling letten en ook proberen te ontspannen door het hoofd leeg te maken. Een lesje yin yoga volgen? Best een aardig idee dus.49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page