top of page

Dag zomer, hallo nazomer!

Bijgewerkt op: 20 sep. 2021

Het seizoen om te verteren en te verwerken


Als je deze dagen buiten vertoeft, dan voel je het... de zomer neemt afscheid, de herfst staat op de stoep. In de overgang van zomer naar herfst, bevindt zich de nazomer. De natuur neemt in deze periode afscheid van de (naar buiten gerichte) zomer en bereidt zich voor op de (naar binnen gerichte) winter. Als mens doen we er goed aan om de richting van de natuur te volgen.

Element Aarde

Volgens de vijf-elementenleer is in deze periode het element Aarde actief. Dat element past perfect bij waar de nazomer voor staat: oogsten, vruchten plukken, eten en (hopelijk) genieten van wat je eerder in het seizoen ‘gezaaid’ hebt. Een ideaal moment om stil te staan bij wat er tot groei en bloei is gekomen in de zomer en wat je straks in de herfst mag loslaten. De nazomer is dus een moment van beginnende inkeer (en dat is natuurlijk erg 'yin'), verteren en verwerken van opgedane ervaringen, en stabiliseren. Het vraagt om een ontvankelijke houding, waarin je aanwezig bent in het hier en nu, goed naar jezelf luistert en in contact bent met jezelf. Vatten we dit allemaal samen in één woord, dan staat de nazomer voor ‘aarden’. Nazomer, element Aarde, aarden…. De cirkel is weer rond 😉


Maag en milt

Naast het element Aarde is aan de nazomer (vanuit de vijf-elementenleer) het meridianenkoppel maag en milt gekoppeld. Maag- en miltenergie zorgt voor aarding. Dat is, op weg naar de meer introverte herfst, nodig na de vaak extraverte zomer. Door te aarden en meer balans en evenwicht aan te brengen in je maag- en miltmeridianen, voel je je zekerder, geconcentreerder en meer tevreden.


In letterlijke zin helpen de maag en milt bij verwerking en vertering: de maag ontvangt voedsel en zorgt voor een eerste scheiding bouwstoffen en afvalstoffen. De milt transformeert voeding tot stoffen die we herkennen en kunnen opnemen. Maar in bredere zin van het woord verwerk en verteer je in deze periode meer dan voedsel alleen...


Wanneer deze twee meridianen niet in evenwicht zijn, voel je je niet geaard. De kans is groot dat je veel piekert en in je hoofd zit. Je kunt dat ervaren als een knoop in je… juist: maag. Of je hebt het gevoel dat jou iets in de maag gesplitst wordt waar je niet happy van wordt.


Maag meridiaan


Milt meridiaan


Yin yogales nazomer

De komende weken zal ik tijdens de yin yoga lessen meer vertellen over de nazomer, het element Aarde, het meridianenkoppel maag en milt. Ik zal je geregeld tussen neus en lippen door vragen ‘wat jou voedt’: zowel qua fysiek voedsel, als ook je intellectuele en emotionele voeding. Maar ook of je tevreden bent over hoe alles nu gaat.


Wil je meedoen? Bekijk de lesmogelijkheden en reserveer je plekje.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page