top of page

Yinterhoudingen

Bijgewerkt op: 27 dec. 2021

Yin yogahoudingen tijdens de winterperiode


In de winter staat het meridianenkoppel Blaas & Nier centraal. Deze meridianen lopen over de achterkant van je lichaam (Blaas) en over de binnenzijde van je benen en romp (Nier). Het belangrijkste gebied is daar waar je nieren zich ook fysiek bevinden: de onderrug. Tijdens een yin yoga sessie in de winterperiode doe je dus houdingen voor de hele wervelkolom, met een focus op de onderrug, én de binnenzijde van de benen. Probeer uit onderstaande houdingen eens 3 tot 4 houdingen wanneer je wakker wordt: dat is op een ontspannen manier je lichaam opstarten. Ben je een yin yoga beginner? Doe de houdingen dan niet langer dan 2 tot 3 minuten. Ben je al wat ervaren, dan kun je gerust 4 tot 5 minuten in de houding blijven. Houd deze pagina goed in de gaten, want tijdens de winterperiode voeg ik zo nu en dan nieuwe houdingen toe!


 

Caterpillar

In de Caterpillar maak je de rug bol en ontspan je je hoofd richting de knieën. De houding zorgt voor decompressie in de rug, stimuleert de nieren en stretcht de hamstrings. De compressie in het maaggebied zorgt voor een massage van de spijsverteringsorganen.

 • Zit met beide benen gestrekt. Druk de zitbotjes stevig in de grond.

 • Buig je bovenlichaam naar voren. Het hoofd hangt ontspannen of rust op een kussen.

 • De rug mag bol zijn. De armen, schouders en nek zijn ontspannen.


 

Happy Baby

Happy Baby opent de heupen en de liezen. Gebruik je de armen om de benen actief naar je toe te trekken, dan versterkt deze houding ook de biceps. Als het staartbeen van de grond komt, ontlast deze houding de SI-gewrichten. De compressie in de buik masseert ook de buikorganen.

 • Kom op je rug liggen en breng de knieën naar de borst.

 • Pak de buiten- of binnenkant van de voetzolen vast of eventueel de enkels.

 • Trek de knieën actief richting de grond of laat de zwaartekracht het werk doen. Je hoofd en schouders blijven ontspannen.


 

Snail

Snail verlaagt de bloeddruk. Dat zorgt voor een diep gevoel van ontspanning zodra je uit de houding komt. Ook is het een van effectiefste houdingen om spanning in de ruggengraat los te laten en zorgt de compressie van de buikorganen voor een inwendige massage.

 • Kom op je rug liggen met de armen langs je lichaam.

 • Breng je heupen omhoog en ondersteun je bekken met je handen.

 • Bol de rug en breng de voeten achter je hoofd richting de grond, houd de knieën gebogen en plaats je tenen op de grond. Als het lukt, mag je voorzichtig de knieën naast de oren op de grond plaatsen. Lukt dat niet, laat de knieën dan boven de grond zweven zoals op de foto hieronder.

 • Indien mogelijk laat je handen los en legt ze op de grond, met de palmen naar beneden.

 • Het is belangrijk dat het gewicht op je schouders rust en niet of nauwelijks in de nek. Tijdens de houding mag je je hoofd niet zijwaarts bewegen.


 

Shoelace

Shoelace is een diepe heupopener. Als je vooroverbuigt, wat niet per se hoeft, ontlast deze houding ook de onderrug.

 • Kom op handen en knieën.

 • Sla één been/knie over de andere knie en ga langzaam achterover zitten tot je zitbotjes de grond raken.


 


Wil je bovenstaande mini-poster 'in het echt' ontvangen? Neem dan contact met me op en ik zorg ervoor dat je het Paper-Time magazine, editie winter, krijgt. Daarin zit deze poster.
56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page