top of page

Het is Yintertijd!

Tijd om je terug te trekken en te verstillen


Yintertijd? Is dat een woord? Moet het niet wintertijd zijn? Nee hoor. Want het is A bijna winter en B is dat dé tijd van yin zijn. Oftewel yintertijd. Yin, als de tegenhanger van yang. Yang staat voor actie, dynamiek en beweging. Yin staat voor verstilling, rust en kalmte. De natuur begint aan een winterslaap en komt daardoor weer op kracht. Laten wij ook gehoor geven aan de natuur en even een stapje terug doen. Rust is namelijk nodig om weer kracht op te doen. Daardoor kunnen we straks vol energie de lente ingaan. Juist, yintertijd dus. Lees hoe je in deze periode van het jaar tot rust kunt komen.


Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) hoort bij de winter het element Water, de bron van leven. De organen die hiermee verbonden zijn, zijn – heel logisch - de nieren en de blaas. De blaas is verbonden met het centrale zenuwstelsel en heeft daardoor directe invloed op alle organen en hun functies. De nieren kun je beschouwen als de energie-opslagtanks van je lichaam. Ze zorgen voor het reinigen van je lichaam en voeren afvalstoffen af. Ook je gewrichten hebben baat bij water, want daardoor wordt gewrichtsvloeistof aangemaakt en blijven ze soepel. Water, blaas en nieren doen dus veel in ons lichaam en voor ons lichaam.


Signalen niet negeren

Ben je al langere tijd moe? Heb je het vaak koud of ben je rillerig, zelfs als je warm gekleed bent? Het zijn signalen dat je te weinig reserves hebt om de winter door te komen. Die signalen moet je serieus nemen. Maar hoe?


Tips om tijdens de winter aan je reserves te werken

  • Eet meer vis, schaal- en schelpdieren en zeegroenten, zoals zeekraal, nori en agar agar. Ook peulvruchten (kidneyboontjes!) en winterse groenten (boerenkool, spruitjes, zuurkool, prei, pastinaak, winterwortelen) zijn goed. En ook verwarmende ingrediënten als gember en kaneel.

  • De nacht is meestal de tijd om te herstellen. In de winter geldt dat je nog net geen winterslaap gaat nemen, maar deze hele periode voldoende rust gaat nemen. De winter staat niet voor niets voor naar binnen keren en diepe rust. Gebeurt ook in de natuur: daar gebeurt alleen het hoogst noodzakelijke en daarna hup hup, gaan alle schepsels weer terug naar de warmte van het huis of holletje.

  • Blijf bewegen. Water moet immers ook in beweging blijven om helder te blijven. Stilzitten kan letterlijk pijn gaan veroorzaken. Pas de beweging wel aan op het rustige karakter van de winter. Doe bijvoorbeeld aan wandelen, pilates of yin yoga. Zo blijf je soepel gedurende de winter!

  • Zoek de zon op door dat te combineren met bovenstaand punt: meer bewegen. Ga bijvoorbeeld lekker buiten wandelen voor een vitamine D boost (supplementen kunnen ondersteunen).

  • Drink warm, dus geen koude plens frisdrank maar warm water of thee. Zo blijft je lichaam van binnenuit warm.

  • Dit is de tijd van stilte, dromen en intuïtie. Ga daarmee aan de slag. Schrijf je dromen en gedachten op in een boekje en leg dat boekje weer weg. Pak het er in de lente bij en gebruik alles wat je (onbewust) opgeschreven hebt als basis om nieuwe ideeën en plannen te planten.

Doe eens yin….yoga

In de winter staan de meridianen Blaas & Nier centraal. Ze lopen over de achterkant van je lijf (Blaas) en over de binnenzijde van je benen en torso (Nier). Het belangrijkste deel is het gebied waar je nieren zich ook echt bevinden: ter hoogte van je onderrug. In een yin yoga sessie in de winterperiode gaan we dus aan de slag met houdingen voor de wervelkolom, met een focus op de onderrug, en de binnenzijde van de benen. Bijvoorbeeld de houdingen in deze blog, die ik gedurende de winterperiode periodiek zal voorzien van nieuwe houdingen.


Nier meridiaan


Blaas merdiaan


Kenmerken van Winter & Water

Kleur: blauw of zwart.

Weerstype: koude.

Zintuig: horen/oren.

Smaak: zout. Emoties: angst & vertrouwen. Lichaam: hamstrings en wervelkolom ter hoogte van de blaas (onderrug). Kernwoorden: zuivering, wilskracht & levenskracht.




45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page