top of page

Lekker eten in de herfst

Goede voeding voor het najaar

De herfst, het staat voor een periode van het ontgiften van je lichaam en geest. Loslaten dus. Gekoppeld aan de herfst is het meridianenkoppel long en dikke darm. Daarover schreef ik al meer in de blog ‘Adem in, laat los: hoi herfst!’. Via de longen ademen laat je energie in de vorm van CO2 los. De dikke darm laat de energie in de vorm van afval, dat je lichaam niet meer nodig heeft, los. Maar voor dat je kunt loslaten, moet er natuurlijk wel eerst iets ín het lichaam opgenomen zijn. Zuurstof dus, voor de longen. En voedsel, voor de dikke darm. In deze blog ga ik in op dat laatste: voeding. Wat heb je nodig in de herfst?

Thermische waarde van voeding

Om te beginnen, wist je dat de Chinese voedingsleer uitgaat van de thermische waarde van voeding? Dit betekent dat voeding een verwarmende (yang) of afkoelende (yin) werking heeft. Een banaan heeft bijvoorbeeld een afkoelende werking in het lichaam. En gember heeft juist een verwarmend effect. Omdat het klimaat in Nederland kouder is dan in landen richting te evenaar heb je hier meer verwarmende voeding nodig. Het eten van koud voedsel in de herfst, zoals ijsjes en dranken met ijsblokjes, zorgt ervoor dat je afkoelt en dat het meridianenkoppel long en dikke darm kwetsbaar worden. Tijd om de voedingsgewoontes die bij de zomer horen, los te laten en voor meer warmte te gaan. Geldt trouwens ook voor kleding, maar dat terzijde.


Voeding in de herfst

De voeding die lokaal groeit en in het seizoen is, is meestal precies de juiste voeding die je op dat moment nodig hebt. Denk aan appelmoes met kaneel, (stoof)peren, druiven, bessen, kersen, wortels, pompoen, wortels, pastinaak, noten, granen etc. Omdat het klimaat in Nederland in het najaar koud is, wordt van oudsher warme voeding (stoofpotten) gegeten en wanneer het warmer wordt meer verkoelende voeding, zoals salades. Reden dat je in de winter niet elke dag tropisch fruit, zoals bananen en citrusvruchten, moet eten, want dit koelt je lichaam teveel af. En daardoor krijg je koude in je lijf en dat zorgt dan weer voor, bijvoorbeeld, koude handen en voeten, en doorlopende verkoudheden.


Wat dan wel? Een lekkere soep, eventueel met wat gember. Of pepermuntolie inademen of pepermuntthee, dat helpt bij verkoudheid én buikpijn. En wat te denken van stoofpeertjes? Lekker met kaneel. Gebruik zure en gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, azijn, zuurdesem, yoghurt (niet net uit de koelkast, even op temperatuur laten komen). Laat voedsel in de herfst wat langer doorkoken op een lager vuurtje.


Voeding en yin yoga

Wist je dat yin yoga kan helpen bij de spijsvertering of als je last hebt van een opgezette buik? Een Twist-variant is dan zeer effectief. Bijvoorbeeld de Thread the Needle Pose, die je onderaan de blog 'Herfsthoudingen' ziet.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page